18 Haziran 2019 Salı

İnternet var Bazı Sayfalar Açılmıyor Sorunu ve Çözümü


İnternet bağlantınız var fakat bazı web sitelerini açamıyor musunuz?



İnternet bağlantınız var ama bazı sitelere giremiyorsanız,
Evdeki modem üzerinden bağlandığınızda, cep telefonu hattınız üzerinden girebildiğiniz , sorun ve çözümü hakkında yapmanız gerekenleri ayrıntılı olarak bu yazımda bulabilirsiniz.
u sorun, uzun zamandır beni meşgul eden bir konu olup birebir başıma geldiğinde uyguladığım yöntemleri ve sonuçları sizlerle paylaşmak ve sorunun çözümünü anlatmamın faydalı olacağını, umarım faydalı bulacağınızı düşünerek yazıyorum.
 öncesinde bu hatada yer alan Hatanın  ile yani daha doğrusunu söylemek gerekirse  Cache(Önbellek) ile alakalı bir sorundur.
Örnek; Resimdeki sayfa yine kendimin yönetiminde olan bir web sitesidir. işyerinde ve evden bağlandığımda giriş sağlayamıyordum.
Şimdi size 2 farklı şekilde çözüm anlatmak istiyorum. öncelikli olarak laptop veya masaüstü windows bilgisayardan bazı sitelerin açılmaması için anlatmak istiyorum.
 hatası; Sitenin barındırıldığı sunucu veya kullanmakta olduğunuz internet firması eski portları kullanmasından kaynaklıdır.
Sorun genellikle Windows işletim sistemlerinden oluşmaktadır.
İnternet sitesi adresi(Alan Adı – Domain) yani sitenin ismini yazdığınızda, Bir siteyle iletişim kurmak için ip adresini bilmeniz gerekmektedir. Bu ip adresleri uzun ve akılda kalıcı olmadıklarıdan, açamadığımız internet siteleri isminin olduğu gibi Domain adresi yani Alan adı kullanırız.
Sitenin ismini yazıp, o siteye ulaşmak istediğiniz zaman, O sitenin IP adresini DNS sunucularına sorar. Bu işlem sonrasında ulaşmaya çalıştığınız sitenin DNS sunucusu buna karşılık olarak Girmiş olduğunuz alan adına bağlı siteyle bağlantı sağlar. Tabi bu sorgu ve dönüşü esnasında bir trafik olması gerekiyor ve kısa da olsa sorgu-cevap yaparken belli bir zaman geçecektir.
Tam bu noktadaki yaşanan soru cevap yoğunluğundaki gecikmelere bağlı yükü hafifletmek için “DNS Cache” özelliği geliştirilmiştir. Daha önce bilgisayarınızda giriş yapmış olduğunuz, Sitelerin Domain bilgilerini , cache “önbellek” ‘inde tutar, böylelikle tekrar sorgu yapmasına gerek kalmadan direk eski sitelere giriş yapabilirsiniz. Ama bu yöntemin/özelliğin istisnai olsada bazı durumlarda dezavantajı ortaya çıkıyor. Youtube, Microsoft,Facebook gibi dağıtık sitelerde sunucu IP adresi sabit değil, bu sistemler size en hızlı hizmet verecek şekilde yapılandırılmış durumda. (En yakın ve en performanslı sunucu nerede ise oraya bağlanırız.) Ve sizin önbelleğiniz de yani cache ‘nizde bulunan sunucu devre dışı kaldığında artık siz de o siteye girememeye başlayacaksınız.
İnternet sitelerine bağlanmış olduğunuz tarayıcıların önbelleğini temizlemek çözüm olabilir. Bunun yanı sıra aşağıdaki yöntemleri uygulayak açılmayan bazı web sitelerinin açılmasını sağlamak mümkündür.

FLUSHDNS MSDOS KOMUTU kullanarak önbelleği temizleme

Başlat menüsünden çalıştırı açın. Başlat menüsünde Çalıştır yoksa Windows + R tuş kombinasyonunu kullanarak açabilirsiniz. 
-Çalıştıra “cmd.exe” yazıp enter tuşuna bastığınızda MSDos komut sistemi ekranı açılacaktır.
-hemen imlecin yanıp söndüğü satıra “ipconfig /flushns” yazıp enter yaparsanız. 
DNS Cache(Önbellek)’ nin temizlenmesini sağlayabilirsiniz.

DNS Cache – DNS İstemcisini Durdurma ile Önbelleği temizleme

Başlat menüsünden çalıştırı açın. Başlat menüsünde Çalıştır yoksa Windows + R tuş kombinasyonunu kullanarak açabilirsiniz. 
-Çalıştıra “services.msc” yazıp enter tuşuna bastığınızda Hizmetler “Servisler” sekmesi açılacaktır. Windows10 Hizmetler açmak için, Görev çubuğunu sağ tıklatıp görev yöneticisini açarsanız. sekmelerden Hizmetlere ulaşabilirsiniz.
Bu kısımda “DNS istemcisi” ‘ni bulun ve sağ tık yapıp özellikler seçin.
-Açılan sekmede, Başlangıç Türü yazar. Bunu “Devre Dışı” seçip. Uygula ve Tamam dedikten sonra pencereleri kapatın. 
-Şimdi bilgisayarınızı kapatıp, tekrardan açın. 
Açtıktan sonra kullandığınız tarayıcıları sıfırlayıp erişemediğiniz siteye tekrardan girmeye çalışın. Dediğim gibi bu çözüm sorununuzu %99 oranında çözecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız benim için ve sizden sonra konuyu okuyacak olan, yardıma ihtiyacı olanlar için faydalı olacaktır. Lütfen yorum yaparak sizde katkı sağlayın.!